Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond Hond

Ben je op zoek naar een grote, actieve en stijlvolle hond met een sterke persoonlijkheid? Heb je reeds ervaring in het geven van training aan honden? Dan is de Afghaanse Windhond het ideale hondenras voor jou!

Oorsprong van de Afghaanse Windhond

De Afghaanse windhond is een van de oudste hondenrassen. Ze werden in Afghanistan voornamelijk gebruikt voor de jacht omdat ze in staat zijn om snel en over grote afstanden te rennen. Het zijn ook moedige honden die gevaarlijke roofdieren op afstand konden houden. De hedendaagse rasechte Afghaanse windhond werd in de jaren twintig naar Groot-Brittannië gebracht.

Kenmerken van de Afghaanse Windhond

Ze hebben een dikke, fijne en zijdeachtige vacht die elke kleur kan hebben. Hun staart heeft een ringkrul aan het einde en ze hebben vaak een zwart gezicht. Het zijn lange honden met een hoogte van 61-74 cm en een gewicht van 20-27 kg. Hun gemiddelde levensduur is ongeveer 12 jaar, wat vergelijkbaar is met andere rassen van hun grootte.

Gedrag van de Afghaanse Windhond

Deze honden hebben het zelfstandig en onafhankelijk karakter van een jachthond. Ze kunnen afstandelijk zijn en beslissen zelf wanneer ze genegenheid willen. Toch staan ze ook bekend als “clown” en kunnen dus ook heel grappig en amusant zijn. Hun hoge prooidrift zet hen ertoe aan om andere dieren zoals katten, konijnen, enzovoort, te achtervolgen.

Afghaanse windhonden kunnen het niet goed vinden met andere kleine dieren. Het ras heeft ook de reputatie van een relatief trage “gehoorzaamheidsintelligentie”. Ook hun onafhankelijke karakter zorgt ervoor dat het een heuse uitdaging kan zijn om hen te trainen. Het zijn gevoelige honden die niet goed reageren op een ruwe behandeling. Het zijn van nature actieve honden die dagelijks een flinke portie lichaamsbeweging nodig hebben.

Voeding van de Afghaanse Windhond

Droogvoer van hoge kwaliteit, verdeeld over twee maaltijden. Hoeveel uw hond eet, hangt natuurlijk af van de grootte, leeftijd en dagelijkse beweging. De kwaliteit van je hondenvoeding maakt ook een verschil. Met goede voeding komt je hond een heel eind verder. Voor meer informatie zie ook onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voedsel, het voeden van je puppy en het voeren van je volwassen hond.

Ziekten van de Afghaanse Windhond

Afghaanse windhonden zijn over het algemeen gezonde honden. Zoals alle rassen zijn ze echter vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Afghaanse windhonden krijgen onderstaande ziekten, maar het is belangrijk om van hen op de hoogte te zijn als u dit ras overweegt.

 • Allergieën
  Honden reageren soms allergisch op hun voeding of omgeving. Bij een allergische reactie  vertonen ze dezelfde symptomen als bij mensen: niezen, geïrriteerde ogen, jeuk, haaruitval en/of lusteloosheid. De behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak en kan dieetbeperkingen, medicijnen en veranderingen in de omgeving omvatten.
 • Kanker
  Kanker is de meest voorkomende ziekte en de belangrijkste doodsoorzaak bij honden. Symptomen die kunnen duiden op hondenkanker zijn onder meer abnormale zwelling van een pijnlijke plek of bult, zweren die niet genezen en verlies van eetlust. Ook bloedverlies uit lichaamsopeningen, aanhoudende kreupelheid en problemen met ademhalen, urineren of ontlasten kunnen wijzen op kanker. Mogelijke behandelingen zijn chemotherapie, chirurgie en medicijnen.
 • Heupdysplasie (HD)
  Heupdyspasie of HD is een aandoening van de heupen. Bij een afwijking aan het heupgewricht kan uiteindelijk artrose ontstaan. Het is voor 30 procent een erfelijke aandoening. Het wordt dan ook ten sterkste afgeraden om met honden te fokken die HD hebben. Ook overgewicht en foutief gebruik van voedingssupplementen kunnen HD veroorzaken. Daarnaast is ook overmatig bewegen zoals springen of traplopen een belangrijke factor in de ontwikkeling van HD. Tegenwoordig kan uw hond met HD een kwalitatief en pijnloos leven leiden. In sommige gevallen is het zelfs te genezen. De behandeling bestaat voornamelijk uit:
  – Medicatie
  – Gewichtsbeperking
  – Beweging en rust
  – Voeding en voedingssupplementen 
 • Cataracten
  Gedeeltelijke of volledige dekking van de ooglens. Het is de belangrijkste oorzaak van verminderd of verdwenen gezichtsvermogen bij honden. Afhankelijk van de ernst kan deze aandoening soms operatief worden verwijderd.
 • Hypothyreoïdie
  Aandoening van de schildklier. Symptomen zijn onder meer het verlies van de ondervacht, kreupelheid, loom- en traagheid. Teven met hypothyreoïdie worden niet loops. Deze aandoening wordt meestal behandeld met medicatie.

Verzorging van de Afghaanse Windhond

Hun lange vacht met fijne textuur vereist veel verzorging. Omdat hun vacht zo fijn is heeft deze de neiging makkelijk in de knoop te raken. Alleen baasjes die voldoende tijd en zin hebben om hun hond dagelijks te trimmen moeten een Afghaanse windhond overwegen. Je kan natuurlijk ook een professionele trimmer inhuren maar hou dan rekening met de oplopende kosten!

Andere verzorgingsbehoeften omvatten mondhygiëne en nagelverzorging. Poets hun tanden meerdere keren per week en trim hun nagels twee keer per maand. Controleer terwijl u borstelt op uitslag of tekenen van infectie. Oren moeten proper zijn en goed ruiken. Hun ogen moeten helder zijn zonder roodheid of afscheiding.

Begin vanaf een jonge leeftijd met het positief bekrachtigen van hun verzorging door middel van beloningen. Dit maakt het voor u en uw hond een heel pak aangenamer en makkelijker. Vraag steeds advies aan je fokker en dierenarts over de beste verzorging voor je hond.

 

Leave a Comment

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *