Airedale Terriër

Airedale Terriër Hond

Ben je op zoek naar een atletische, intelligente en trouwe hond? De perfecte combinatie van een jacht-, waak- en politiehond? Dan is de Airedale Terriër het ideale hondenras voor jou!

Oorsprong van de Airedale Terriër

De Airedale Terriër is ontstaan in het dal van de rivier de Aire, in het westen van Yorkshire, Groot-Brittannië. Het ras wordt traditioneel de “koning van de terriërs” genoemd omdat het de grootste van de terriërrassen is. Oorspronkelijk dienden ze als jacht- en werkhond op boerderijen. Later werden ze ook gebruikt als oorlogshond, geleidehond en politiehond.

De Eerste Wereldoorlog bracht veel heldhaftige verhalen over de moed en loyaliteit van de Airedale Terriër. In deze periode werden de honden gebruikt om berichten naar soldaten achter vijandelijke linies te vervoeren en om gewonde soldaten op het slagveld te vinden. Er zijn talloze verhalen over Airedales die hun taak volbrachten ondanks vreselijke verwondingen.

Kenmerken van de Airedale Terriër

Dit hondenras is de grootste van de Britse Terriërs. Mannetjes hebben een schofthoogte van 58-61 centimeter en wegen 19-25 kilogram. Vrouwtjes zijn iets kleiner. De Airedale heeft een middellange zwarte en bruine vacht. De buitenste laag is hard, taai en stijf, de onderste laag is zachter. Ze hebben een lange, donzige en rechtopstaande staart. Hun vacht is hypoallergeen waardoor het geen allergische reacties bij mensen veroorzaakt. Airedales hebben een levensduur van ongeveer 11,5 jaar.

Gedrag van de Airedale Terriër

Een hardwerkende, atletische en onbevreesde hond. Dankzij hun groot uithoudingsvermogen worden ze vaak gebruikt als herders-, jacht- of waakhond. Hun onafhankelijk en intelligent karakter zorgt er soms ook voor dat ze heel koppig kunnen zijn.

Ze zijn alert en energiek waardoor ze nood hebben aan veel activiteit. Laat je Airedale niet alleen voor lange periodes want verveling zet hen aan tot destructief gedrag. In dat geval zullen ze overmatig gaan blaffen en ook voor het graven van putten staan ze bekend. Dit kan frustrerend zijn voor onervaren baasjes maar mits een goede opleiding en voldoende beweging kan een Airedale een uitstekende keuze zijn als gezinshond.

Voeding van de Airedale Terriër

Droogvoer van hoge kwaliteit, verdeeld over twee maaltijden. Hoeveel uw hond eet, hangt natuurlijk af van de grootte, leeftijd en dagelijkse beweging. De kwaliteit van je hondenvoeding maakt ook een verschil. Met goede voeding komt je hond een heel eind verder. Voor meer informatie zie ook onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voedsel, het voeden van je puppy en het voeren van je volwassen hond.

Ziekten van de Airedale Terriër

 • Allergieën
  Honden reageren soms allergisch op hun voeding of omgeving. Bij een allergische reactie vertonen ze dezelfde symptomen als bij mensen: niezen, geïrriteerde ogen, jeuk, haaruitval en/of lusteloosheid. De behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak en kan dieetbeperkingen, medicijnen en veranderingen in de omgeving omvatten.
 • Heupdysplasie (HD)
  Heupdyspasie of HD is een aandoening van de heupen. Bij een afwijking aan het heupgewricht kan uiteindelijk artrose ontstaan. Het is voor 30 procent een erfelijke aandoening. Het wordt dan ook ten sterkste afgeraden om met honden te fokken die HD hebben. Ook overgewicht en foutief gebruik van voedingssupplementen kunnen HD veroorzaken. Daarnaast is ook overmatig bewegen zoals springen of traplopen een belangrijke factor in de ontwikkeling van HD. Tegenwoordig kan uw hond met HD een kwalitatief en pijnloos leven leiden. In sommige gevallen is het zelfs te genezen. De behandeling bestaat voornamelijk uit:
  – Medicatie
  – Gewichtsbeperking
  – Beweging en rust
  – Voeding en voedingssupplementen (LINK BOL.COM)
 • Hypothyreoïdie
  Aandoening van de schildklier. Symptomen zijn onder meer het verlies van de ondervacht, kreupelheid, loom- en traagheid. Teven met hypothyreoïdie worden niet loops. Deze aandoening wordt meestal behandeld met medicatie.
 • Progressieve Retina Atrofie (PRA)
  Erfelijke oogziekte die blindheid veroorzaakt. Sommige rassen ontwikkelen al vroeg symptomen terwijl het bij andere verschillende jaren kan duren voordat zich de eerste problemen voordoen. Eerst wordt de hond nachtblind en vervolgens verslechteren de ogen gelijktijdig. Baasjes hebben vaak niets door omdat de hond zijn omgeving gewoon is en zijn weg nog steeds goed kan vinden. De diagnose PRA kan alleen door oogonderzoek worden vastgesteld. Er is geen behandeling voor deze aandoening.
 • Hernia
  Bij een hernia scheurt het bindweefsel van de tussenwervelschijf en komt de gel-achtige kern naar buiten. Deze massa kan dan op het ruggenmerg of een zenuw gaan drukken. Hernia ’s komen bij honden het meest voor in de nek of rug. De symptomen zijn afhankelijk van de plaats van de hernia. Bij druk op het ruggenmerg zullen verlammingsverschijnselen optreden bij één of meerdere poten. Soms sleept een poot slechts lichtjes over de grond of is er wat moeite bij het bewegen van de nek, waardoor de aandoening niet snel vastgesteld wordt door het baasje. Behandeling is afhankelijk van de ernst van de hernia en kan absolute rust, ondersteuning/ontlasting, medicatie of chirurgie bevatten.
 • Hemorragische gastro-enteritis (HGE)
  Deze ziekte veroorzaakt braken en bloederige diarree. Overige symptomen zijn verminderde eetlust, vocht of water braken en lusteloosheid. Het is belangrijk dat de hond zo snel mogelijk naar de dierenarts wordt gebracht. Indien er sprake is van HGE zal hij een intraveneus infuus krijgen om gehydrateerd te blijven, net als antibiotica en aanvullende medicatie. Als de hond niet snel behandeld wordt zal hij uitgedroogd raken en kan hij overlijden.   
 • De ziekte van Von Willebrand
  Bloedaandoening die het stollingsproces van de hond aantast. Symptomen zijn langdurig en overmatig bloeden bij een verwonding. Ook bloedneuzen, bloedend tandvlees en bloed in de ontlasting kunnen wijzen op de ziekte van Von Willebrand. Deze aandoening kan niet genezen worden. Het kan echter wel onder controle gehouden worden door het hechten van verwondingen en het toedienen van bloedtransfusies of bloedplasma met stollingseigenschappen. De hond dient ook bepaalde medicatie te vermijden.
 • Kanker
  Kanker is de meest voorkomende ziekte en de belangrijkste doodsoorzaak bij honden. Symptomen die kunnen duiden op hondenkanker zijn onder meer abnormale zwelling van een pijnlijke plek of bult, zweren die niet genezen en verlies van eetlust. Ook bloedverlies uit lichaamsopeningen, aanhoudende kreupelheid en problemen met ademhalen, urineren of ontlasten kunnen wijzen op kanker. Mogelijke behandelingen zijn chemotherapie, chirurgie en medicijnen.

Verzorging van de Airedale Terriër

Airedales hebben een korte en harde vacht die relatief weinig onderhoud nodig heeft. Deze hoeft niet te worden geknipt. De vacht dient wel drie tot vier keer per jaar getrimd of gestript te worden. Gemotiveerde eigenaren kunnen leren hoe ze hun Airedale kunnen trimmen, dit is echter tijdrovend en niet zo makkelijk om snel te leren. Je kan natuurlijk ook een professionele trimmer inhuren maar hou dan rekening met de oplopende kosten!  

Andere verzorgingsbehoeften omvatten mondhygiëne en nagelverzorging. Poets hun tanden meerdere keren per week en trim hun nagels twee keer per maand. Controleer terwijl u borstelt op uitslag of tekenen van infectie. Oren moeten proper zijn en goed ruiken. Hun ogen moeten helder zijn zonder roodheid of afscheiding. Begin vanaf een jonge leeftijd met het positief bekrachtigen van hun verzorging door middel van beloningen. Dit maakt het voor u en uw hond een heel pak aangenamer en makkelijker. Vraag steeds advies aan je fokker en dierenarts over de beste verzorging voor je hond.

 

Leave a Comment

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *