Akita

Akita Hond

Ben je op zoek naar een grote, sterke en loyale hond? Eén die ongewenste bezoekers op afstand houdt maar aanhankelijk en speels is met zijn baasje? Dan is de Akita het ideale hondenras voor jou!

Oorsprong van de Akita

De Akita is afkomstig van Japan, waar hij uitgroeide tot nationaal symbool. Zijn naam is afkomstig van de prefectuur Akita. De hond werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op groot wild zoals herten, zwijnen en beren. Hij staat in Japan vooral bekend voor zijn trouwheid en was een metgezel van de samoerai. Bij de geboorte van een kind wordt vaak een beeld van de Akita geschonken als geluksbrenger. Na 1956 werd in de Verenigde Staten een afzonderlijke lijn van het ras gefokt. Deze werd door Japan niet erkend.

Kenmerken van de Akita

Hun kop is breed met een sterke hals. Ze hebben typische rechtopstaande, driehoekige en naar voor hellende oren. Hun ogen zijn ook driehoekig van vorm en diep uitgezet. Ze hebben een staart met een krul die over de bovenkant van hun rug gaat. Hun dikke vacht is aangepast voor koud klimaat. Mannetjes hebben meestal een schofthoogte van 67 cm, bij teven is dit ongeveer 61 cm.

Gedrag van de Akita

Akita’s zijn goede wakers. Ze zijn heel territoriaal maar loyaal aan hun familie. Voor vreemden zijn ze op hun hoede. Het zijn sterke en dominante honden. Geen ideaal ras dus voor een eigenaar zonder ervaring. Ze hebben nood aan een baasje die strenge maar liefdevolle discipline kan bieden.

Je start best al met hun training als ze acht weken oud zijn. Akita’s moeten goed getraind worden om onbekende bezoekers te accepteren want anders zullen ze vreemdelingen op een agressieve manier behandelen. Ze hebben voldoende beweging nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen en daardoor destructief gedrag gaan vertonen. Het ras is aanhankelijk en speels met hun familie en staat erom bekend affiniteit te hebben voor kinderen. Ze neigen agressief te zijn in de buurt van andere onbekenden honden, zeker van hetzelfde geslacht.

Voeding voor de Akita

Droogvoer van hoge kwaliteit, verdeeld over twee maaltijden. Hoeveel uw hond eet, hangt natuurlijk af van de grootte, leeftijd en dagelijkse beweging. De kwaliteit van je hondenvoeding maakt ook een verschil. Met goede voeding komt je hond een heel eind verder. Voor meer informatie zie ook onze richtlijnen voor het kopen van het juiste voedsel, het voeden van je puppy en het voeren van je volwassen hond.

Ziekten van de Akita

 • Auto-immuun hemolytische anemie (AIHA)
  Een ziekte waarbij de rode bloedcellen door het eigen lichaam worden afgebroken. Honden met deze ziekte hebben bloedarmoede. Symptomen zijn bleke slijmvliezen, een slechte eetlust, koorts en geelzucht. Behandeling bestaat voornamelijk uit medicatie. In ernstige gevallen waarbij de hond lijdt aan levensbedreigende bloedarmoede wordt een bloedtransfusie toegediend.
 • Sebaceous adenitis
  Huidaandoening door verstoring van de talgproductie. Symptomen zijn huid- en vachtafwijkingen. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak maar bestaat meestal uit speciale shampoos of aangepaste voeding.
 • Pemphigus foliaceus
  Auto-immune aandoening waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen lichaamseigen eiwitten. Symptomen zijn blaren en met etter gevulde bultjes op de huid waarna er zich korstjes, haaruitval en een schilferige huid vormt.
 • Systemische lupus erythematosus (SLE)
  Ernstige auto-imuunziekte waarbij verschillende organen kunnen aangetast worden. Honden met SLE kunnen ook antilichamen hebben tegen hun eigen rode bloedcellen en zo bloedarmoede krijgen. Er kunnen ook stollingsproblemen ontstaan. Symptomen van een hond met SLE zijn koorts, pijnlijke gewrichten, vermoeidheid en slechte eetlust. De symptomen van lupus kunnen opkomen, vervolgen verdwijnen om na een tijdje weer terug te komen maar meestal gaat de aandoening niet over. SLE is moeilijk te behandelen, wanneer de hond heel ziek wordt is medicatie noodzakelijk.
 • Heupdysplasie (HD)
  Heupdyspasie of HD is een aandoening van de heupen. Bij een afwijking aan het heupgewricht kan uiteindelijk artrose ontstaan. Het is voor 30 procent een erfelijke aandoening. Het wordt dan ook ten sterkste afgeraden om met honden te fokken die HD hebben. Ook overgewicht en foutief gebruik van voedingssupplementen kunnen HD veroorzaken. Daarnaast is ook overmatig bewegen zoals springen of traplopen een belangrijke factor in de ontwikkeling van HD. Tegenwoordig kan uw hond met HD een kwalitatief en pijnloos leven leiden. In sommige gevallen is het zelfs te genezen. De behandeling bestaat voornamelijk uit:
  – Medicatie
  – Gewichtsbeperking
  – Beweging en rust
  – Voeding en voedingssupplementen
 • Hypothyreoïdie
  Aandoening van de schildklier. Symptomen zijn onder meer het verlies van de ondervacht, kreupelheid, loom- en traagheid. Teven met hypothyreoïdie worden niet loops. Deze aandoening wordt meestal behandeld met medicatie.
 • Progressieve Retina Atrofie (PRA)
  Erfelijke oogziekte die blindheid veroorzaakt. Sommige rassen ontwikkelen al vroeg symptomen terwijl het bij andere verschillende jaren kan duren voordat zich de eerste problemen voordoen. Eerst wordt de hond nachtblind en vervolgens verslechteren de ogen gelijktijdig. Baasjes hebben vaak niets door omdat de hond zijn omgeving gewoon is en zijn weg nog steeds goed kan vinden. De diagnose PRA kan alleen door oogonderzoek worden vastgesteld. Er is geen behandeling voor deze aandoening.
 • Maagdilatatie-volvulus
  Een levensbedreigende aandoening waarbij de maag opzwelt met gas of lucht en vervolgens draait. De normale terugkeer van bloed naar het hart wordt belemmerd, de bloeddruk daalt en de hond raakt in shock. Zonder onmiddellijke medische hulp kan de hond doodgaan. Wanneer uw hond een opgezwollen buik heeft, buitensporig kwijlt en kokhalst zonder te moeten overgeven is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.
 • Sebaceous adenitis (SA)
  Wanneer een hond SA heeft, raken de talgklieren in de huid ontstoken en worden uiteindelijk vernietigd. Deze klieren produceren meestal talg, een vette afscheiding die helpt voorkomen dat de huid uitdroogt. Symptomen zijn een droge, schilferige huid en haaruitval bovenop het hoofd, de nek en de rug. Ernstig aangetaste honden kunnen een verdikte huid en een onaangename geur hebben. Uw dierenarts zal een biopsie van de huid uitvoeren als zij SA vermoedt en zal vervolgens verschillende behandelingsopties met u bespreken.

Verzorging van de Akita

Akita’s zijn een hondenras dat weinig verzorging nodig heeft. Ze verliezen redelijk veel vacht dus je zal wel regelmatig moeten stofzuigen. Dagelijks kammen kan dit probleem verminderen. Twee tot driemaal per jaar wordt het vachtverlies intensiever.

Andere verzorgingsbehoeften omvatten mondhygiëne en nagelverzorging. Poets hun tanden meerdere keren per week en trim hun nagels twee keer per maand. Controleer terwijl u borstelt op uitslag of tekenen van infectie. Oren moeten proper zijn en goed ruiken. Hun ogen moeten helder zijn zonder roodheid of afscheiding.

Begin vanaf een jonge leeftijd met het positief bekrachtigen van hun verzorging door middel van beloningen. Dit maakt het voor u en uw hond een heel pak aangenamer en makkelijker. Vraag steeds advies aan je fokker en dierenarts over de beste verzorging voor je hond.

 

Leave a Comment

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *