Verzorging van een hond

Een goede algemene verzorging is belangrijk voor de gezondheid van je hond. Slechte hygiëne kan leiden tot pijnlijke en levensbedreigende infecties die de organen beschadigen. Begin vroeg met de verzorging, bij voorkeur wanneer je hond nog een puppy is. Zo raakt hij gewend aan het gevoel en wordt het een eenvoudige routine.

Tanden van je hond verzorgen

Tandsteen leidt niet alleen tot een stinkende adem maar ook tot infecties die de nieren, de lever en het hart kunnen beschadigen. Door regelmatig de tanden van je hond te poetsen kan je tandsteen vermijden. Poets de tanden best meerdere keren per week. Heb je geen idee hoe eraan te beginnen? Volg dan onderstaande stappen:

 • Koop een hondentandenborstel
  Er is een groot aanbod aan tandenborstels die zijn ontworpen voor honden om uit te kiezen. Deze zijn verkrijgbaar in onze shop. De borstels hebben zachtere haren en geven makkelijker toegang tot moeilijk bereikbare gebieden. Kies een borstel op basis van de grootte van uw hond. Er zijn ook vingerborstels voor een betere precisie. Gebruik nooit een tandenborstel voor mensen!
 • Koop hondentandpasta
  Tandpasta voor mensen bevat fluoride en andere ingrediënten die braken en nierschade kunnen veroorzaken. Hondenpasta is verkrijgbaar in verschillende smaken om het poetsen aangenamer te maken voor je hond.
 • Borstel de buitenkant van de tanden
  Plaats tandpasta op de tandenborstel. Leg een hand over de bovenkant van de snuit van je hond en til de lip op. Borstel geleidelijk langs het gehele buitenoppervlak van alle bovenste en onderste tanden.
 • Borstel de binnenkant van de tanden
  Leg een hand over de bovenkant van de snuit, til de lip op en open de mond van je hond. Als de mond open is, borstel dan de binnenkant van de tandoppervlakken.

Je kan je hond ook laten spelen met kauwspeeltjes die zachte tandsteen helpen weg te vegen en het tandvlees te masseren. Ze voorkomen ook verveling en verminderen stress. Er bestaat speciale hondenvoeding die de tanden helpt proper te maken, net als sprays en gels die ingrediënten bevatten die de bacteriegroei helpen afremmen en zo de vorming van tandsteen voorkomt.

Laat je hond zijn tanden niet verzorgen? Geef dan zeker niet op maar lees ons artikel Hoe leer ik mijn hond om zijn tanden te laten poetsen? We garanderen je dat je hond binnen de kortste keren de strijd zal opgeven!

Nagels van je hond knippen

Hoe dikwijls je de nagels van je hond moet knippen is afhankelijk van de ondergrond waar hij op loopt. Tenzij dit een hard oppervlak is knip je ze best wekelijks. De nagels horen de grond niet te raken, doen ze dit wel dan is het tijd om hen te knippen. De meeste honden zijn hier geen fan van dus het is belangrijk om hen zo snel mogelijk gewend te laten raken aan deze routine. Zorg altijd voor beloningen. Maak het knippen van nagels leuk voor je hond!

Om de nagels van je hond te knippen ga je als volgt te werk:

 • Koop een nagelschaar voor honden
 • Laat je hond liggen of zitten
 • Neem de onderpoot voorzichtig vast met de teen tussen duim- en wijsvinger
 • Knip een klein stuk van het einde van elke teennagel

Eenvoudig toch? Let wel op: het roze gedeelte van de nagel moet je vermijden vermits hierin knippen tot bloeding leidt. Ook al is dit zeer pijnlijk voor je hond en kan er een flinke portie bloed uit de nagel vloeien, toch is het relatief ongevaarlijk en zal de bloeding vanzelf stoppen.

Oren van je hond reinigen

Controleer de oren van je hond wekelijks. Ze moeten proper zijn en goed ruiken. Als dit niet het geval is kan dit wijzen op een infectie en zelfs lijden tot gehoorschade. Regelmatige reiniging kan oorinfecties helpen voorkomen.

 • Koop een oorreiniger
 • Hou de oorflap van je hond omhoog
 • Dompel een wattenbol in de reinigingsvloeistof zonder het kletsnat te maken
 • Veeg de binnenkant van de oorflap voorzichtig proper

Veeg de oren niet te wild proper want zo kan je wondjes veroorzaken. Spoel de oren van je hond alleen uit als je dierenarts je dit aangeraden heeft! Dit wordt meestal geadviseerd als de oren vol zitten met vuil en oorsmeer. Lees verder om te zien hoe je dit doet.

 • Hou het uiteinde van de fles met oorreiniger bij de opening van de gehoorgang
 • Knijp zacht in de fles zodat het vocht in het oor vloeit
 • Masseer de basis van het oor
 • Veeg het oor proper

Ga nooit te diep in het oor van uw hond want dan kan u het trommelvlies permanent beschadigen. Gebruik ook geen overmatige hoeveelheid druk wanneer je het reinigingsmiddel in het oor knijpt. Vraag bij twijfel aan je dierenarts om te laten zien hoe je de oren van je hond correct reinigt. Vergeet niet om je hond te belonen nadat je zijn oren schoongemaakt hebt!

Ogen van je hond controleren

De ogen van je hond moeten altijd helder zijn. Er mag geen roodheid of afscheiding zichtbaar zijn want dit kan wijzen op een infectie of ernstigere aandoening. Trek bij de controle ook voorzichtig het ooglid omlaag met je vingers. Controleer of het er gezond uitziet zonder vuil, irritatie of wondjes. Zorg ervoor dat je zowel het bovenste als het onderste ooglid bekijkt. Was je handen voordat je de oogleden aanraakt. Stoot je tijdens de controle toch op iets ongewoon? Ga dan meteen met je hond naar de dierenarts.

De vacht van je hond verzorgen

Elk hondenras heeft zijn eigen type vacht dat op een specifieke wijze verzorgd dient te worden. Daarom raden wij je aan om naar ons overzicht van alle hondenrassen te gaan en op het desbetreffende hondenras te klikken. U zal daar alle nodige informatie terugvinden over het verzorgen van de vacht van dit specifieke hondenras.

Maak van verzorging een spel voor je hond

Begin indien mogelijk vanaf een jonge leeftijd met het positief bekrachtigen van de verzorging van je hond door middel van beloningen. Het gebruiken van een rustige stem kan ook een kalmerend effect hebben. Deze technieken maken het voor jou en je hond een heel pak aangenamer en makkelijker. Dat is geen evidentie want de verzorging vindt vaak plaats op gevoelige plekken op het lichaam van je hond. Je huisdier moet zich comfortabel voelen met je handen in zijn mond, aan zijn ogen en poten. Als je hond zich verzet of agressief gedrag vertoont geef hem dan een pauze en probeer het later opnieuw. Blijft dit probleem zich voordoen dan neem je het best contact op met je dierenarts of een hondentrainer.

 

Leave a Comment

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *